maandag 27 februari 2012

winter 2011


Zaterdag 10 december. 
Een  winteravond in de Maas uiterwaarden
Een bijzondere dag, want er is een maansverduistering en het is volle maan. Else en ik starten in mijn atelier. Else begroet de 4 elementen door middel van muziek. De oceandrum voor het water, de fluit voor de lucht, een belletje voor het vuur en de grote trommel voor de aarde. Omstreeks half 4 `s-middags gaan we op pad met een open intentie. De winterlucht liet een mooi schouwspel van zonnelicht en wolken zien, met het lage licht wat zo typisch is voor deze periode. Het water van de Maas stond hoog, de meeste strandjes stonden onder water.

De avond ervoor had ik al een voorraadje takken neergelegd voor het vuur. Toen we plaatsnamen op “ons” strandje kwam de, grotendeels, verduisterde maan net op. Boven de Maas verscheen een oranjeroze sikkel. Het vuur brandde, ondanks dat sommige takken waren natgeregend, en vanaf onze plek hadden we een prachtig zicht op de maan. Deze kwam tijdens een periode van anderhalf uur, hoog aan de lucht te staan en was toen weer vol. De verduistering had dus ongeveer anderhalf uur geduurd. 

Terwijl we rustig bij het vuur zaten vloog een groep kievieten roepend boven de rivier. Hun vleugels afwisselend wit en zwart tonend. Ze gingen op hetzelfde strandje zitten en kwamen daar tot rust. Na een half uurtje vlogen ze weer weg. We bleven nog, want het vuur brandde goed en hield ons warm. 
We spraken over de voorbije periode, het voorbije jaar. Wat had het ons gebracht? Rond 18 uur werd het toch wel koud en maakten we het vuur met enige spijt uit. Tijd voor soep en brood.

 Daarna hebben we getekend. Else tekende de vlier. De struik waar ze een band mee voelt en die in de uiterwaarden  was weggevaagd door grove machines. Dit ter wille van het beheer? Het werd een tekening vol symboliek in kleuren en vormen. Ik tekende een mandala. Dit is voor mij een manier om het onbewuste in beeld te brengen. Het onbewuste bewust te maken. We eindigden deze bijeenkomst met de intentie om de “stromingsdagen” bij de Maas voort te zetten in 2012. De wisseling van de seizoenen, zon en maan en de vier elementen als leidraad voor ons persoonlijk leven. Als inspiratie voor jezelf en om te delen met anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten